top of page

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.​

 

”Onnellisuuden ensimmäinen edellytys on hyvä fyysinen kunto”, sanoi Joseph Pilates. Pysyäkseen kunnossa keho tarvitsee säännöllistä huomiota ja aikaa. Hyvää kuntoa ei saavuteta kertaostoksena vaan pinttyneistä epäedullisista tavoista ja liiketottumuksista luopumalla ja korvaamalla ne uusilla ja paremmilla. Kehon ja mielen muodostama kokonaisuus tietää milloin sen on syytä levätä ja minkälaista ravintoa se tarvitsee pysyäkseen kunnossa. Tätä kokonaisuutta on vain osattava kuunnella. Terve keho myös näyttää hyvältä ja voi hyvin. Terveessä kehossa asuu terve, tasapainoinen ja tyytyväinen mieli.

 

Pilates-menetelmä pyrkii kehittämään kehoa optimaaliseen suuntaan. Se on Joseph Pilateksen (1883-1967) kehittämä kokonaisvaltainen kehon ja mielen hyvinvointia edistävä harjoittelumuoto. Säännöllisen ja vähitellen etenevän työskentelyn tuloksena se kehittää erityisesti kehonhallintaa ja –hahmotusta. Harjoittelun tuloksena paranevat myös vartalon voima, kestävyys ja liikkuvuus.

 

Pilates oli saksalainen voimailija, nyrkkeilijä ja akrobaatti, joka 1920-luvulla muutti Amerikkaan ja kehitti menetelmäänsä edelleen sieltä käsin. Pilates-menetelmä on tullut tunnetuksi erityisesti urheilijoiden, tanssijoiden, näyttelijöiden, muusikoiden ja julkkisten treenimuotona. Nykyään sitä käytetään hyvin tuloksin myös fysioterapiassa esim. selkävaivaisten asiakkaiden kuntoutuksessa. Viime vuosina Pilates-harjoittelu on levinnyt myös suomalaisten fitness-kulttuuriin. Pilates-ohjausta tarjotaan nyt pilates-saleilla ja kuntokeskuksissa ympäri Suomea.

 

Pilates-harjoittelulla tähdätään luonnolliseen, rennosti ja pakottomasti virtaavaan liikkeeseen. Menetelmä keskittyy erityisesti kehon syvien tukilihasten löytämiseen, aktivointiin ja vahvistamiseen, sekä optimaalisten liikeratojen saavuttamiseen. Pilates tasapainottaa lihastyötä ja lihakset oppivat aktivoitumaan liikkumistilanteissa tehokkaasti ja oikeassa järjestyksessä. Yliaktiiviset ja kireät lihakset saadaan rentoutumaan jolloin sekä vartalon linjaus että ryhti paranevat. Pilates-tunnilla edetään liikkeestä ja asennosta toiseen rauhallisesti, keskittyneesti ja tarkasti. Liikkeet tehdään laadukkaan ja korostetun pilates-hengityksen tahdittamina. Hengitys antaa liikkeelle selkeän rytmin ja tukevoittaa vartalon keskustan ydintukijärjestelmää.

 

Selkeistä ja melko yksinkertaisista perusliikkeistä muunnelmineen rakentuva Pilates-harjoittelu soveltuu lähes kaikille. Sitä voivat hyödyntää yhtä hyvin liikunnan ammattilaiset, kuntoilijat kuin vasta-alkajatkin. Urheilijalle tai aktiiviliikkujalle pilates on mainiota perusharjoittelua ja toimii hyvänä tukena varsinaiselle lajiharjoittelulle. Pilates opettaa huoltamaan omaa kehoa ja tuntemaan sen toimintaa, anatomiaa ja arvostamaan sen erityispiirteitä.

 

Säännöllinen ja riittävän pienessä ryhmässä tapahtuva harjoittelu tekee Pilateksesta yksilöllistä ja antaa ohjaajalle mahdollisuuden tukea, ohjata ja avustaa asiakkaitaan kädestä pitäen. Pilates-ohjausta voi saada myös yksilöllisesti. Yksilöohjauksessa pilates-ohjaaja voi keskittyä kokonaisvaltaisesti ja tarkemmin asiakkaansa liikkumiseen ja harjoittelu tehostuu.

 

Pilates-mattotunnit perustuvat Joseph Pilateksen vuonna 1945 julkaisemaan ns. klassiseen mattorepertuaariin. Pilates-menetelmä kehittyy jatkuvasti fysiologisen tutkimuksen edetessä. Tämän päivän mattotunnit koostuvat usein klassisen repertuaarin liikkeistä yhdistettyinä valmistaviin pre-pilates-liikkeisiin. Mattotunneilla saatetaan käyttää apuvälineinä pienvälineitä, kuten palloja, rullia, pilates-vanteita, kuminauhoja tai käsipainoja.

Pilates-laitetunneilla käytössä on Pilateksen kehittämät pehmeään jousivastukseen perustuvat pilates-laitteet. Parhaat tulokset saa treenaamalla sekä matto- että laitetunneilla.

 

Suomessa ja maailmallakin pilates-tuntien ja ohjaajakoulutusten taso on kirjava. Pilates-harjoitteluun liittyvä liikemateriaali on todella laaja ja haastava kenelle tahansa. Hyväksi pilates-ohjaajaksi ei kehity kovin lyhyessä ajassa. Riittävän pitkän ja laadukkaan ohjaajakoulutuksen saaneista suomalaisista pilates-ohjaajista pitää rekisteriä Suomen Pilates Yhdistys.

 

 

bottom of page